0 item(s) - € 0,00
Er bevinden zich geen items in uw winkelwagen.

Aanvraag tot plaatsing

Op deze pagina geven we je een uitgebreid antwoord op de vraag…“Waar bestaat een centrale stofzuiger installatie uit en zijn er
speciale aanpassingen van de woning nodig?”


 
Praktische overal waar stof gezogen moet worden is het mogelijk een centraal stofzuigsysteem te realiseren. Of je nu in een rijtjeshuis woont of een grote woonboerderij, elk pand leent zich voor de realisatie van een centraal stofafzuigsysteem.

Ook een bedrijfspand is natuurlijk perfect uit te rusten met het centrale stofzuigsysteem. Denk hierbij aan toepassingen zoals een kapperszaak, winkel, hotel, horeca, praktijk, autogarage, etc.. Vanwege de manier waarop geruisloos stof gezogen kan worden biedt het centrale stofzuigsysteem tevens de mogelijkheid om toegepast te worden in kantoorpanden of permanent bemande meldkamers en controleposten. Men kan zo ongestoord tijdens kantooruren gebruik maken van de stofzuiger.Je bent geïnteresseerd en benieuwd naar de mogelijkheden.
Met behulp van de volgende 3 stappen kunnen we je begeleiden van aanvraag tot plaatsing.

           Stap 1: Leidingplan

Wanneer je nog in de ontwerpfase van een nieuwbouwwoning of bedrifjspand bent, kan je het centrale stofzuigsysteem direct in de plannen opnemen. Ook bij bestaande woningen is het centrale stofzuigersysteem vaak met redelijk eenvoudige aanpassingen te realiseren.

Voor een gedetailleerde prijsopgave van het centrale stofzuigsysteem ontvangen we graag de plattegronden van het pand in kwestie of gebruik onze handige Product Wizard voor een prijsindicatie. Het maken van een ontwerp voor het stofzuigsysteem is niet ingewikkeld en kan je eventueel ook zelf uitvoeren maar je kunt ook gebruik maken van onze vrijblijvende service en expertise. Het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt. Wanneer het systeem eenmaal geinstalleerd en opgeleverd is wil je er niet achter komen dat een bepaalde kamer of gedeelte hiervan niet bereikbaar is om te stofzuigen. Daarom wordt er bij het opstellen van het leidingplan rekening gehouden met de overige technische installaties, de wensen en wordt er gekeken waar de stofzuigcontacten zo strategisch mogelijk geplaatst kunnen worden.

Laat je niet afschrikken door de nodige werkzaamheden, je hoeft doorgaans niet in elk vertrek een aansluitpunt te hebben. De gemiddlede woning heeft namelijk vaak niet meer dan 2 tot 4 aansluitpunten.Heb je geen (actuele) tekeningen van de woning of het bedrijfspand? Neem dan telefonisch contact met ons op of omschrijf de woning zo nauwkeurig mogelijk in een e-mail aan info@stofzuigers.com. Houdt hierbij rekenening met het aantal verdiepingen en de diepte en breedte van het pand.Stap 2: Materialen

Naar aanleiding van het opgestelde leidingplan kunnen we nauwkeurig zeggen wat er aan materiaal benodigd is voor de installatie van het centrale stofzuigsysteem. Een scherpe offerte wordt gemaakt en deze wordt doorgaans onderverdeeld in de volgende 4 categoriën:

        

Bij het bepalen van de juiste stofzuigunit wordt gekeken naar het aantal af te leggen meters leiding tussen stofzuiger en verst verwijderde aansluitpunt. Dit in combinatie met het totale aantal meters leiding bepaalt de keuze van het type stofzuiger. Het is hierbij niet relevant om te kijken naar het totale aantal stofzuigcontacten.

Tijdens het bepalen van de locaties van de stofzuigcontacten wordt er rekening gehouden dat er stof gezogen kan worden zonder dat de stofzuigslang veelvuldig om gestoken moet worden. We zoeken hierin altijd naar de perfecte balans tussen voldoende stofzuigcontacten om het gehele pand te kunnen bereiken en een niet te lange stofzuigslang. Een te lange stofzuigslang werkt niet praktisch vanwege het met je mee dragen door de woning. Veel zuigpunten en een korte stofzuigslang daarentegen is eveneens niet efficient vanwege het vele omsteken. Bij het vrijgeven van het opgestelde (definitieve) leidingplan en offerte garanderen we dat de gehele woonruimte goed bereikbaar is met de door samengestelde materialen.

Speciaal leidingwerk bedoeld voor het centrale afzuigsysteem van Electrolux wordt in de offerte opgenomen en duidelijk uiteengezet. De hoeveelheid vloeit voort uit het nauwkeurige opgestelde leidingplan. Afgaand op afmetingen van het pand kunnen we nauwkeurig bepalen hoeveel meter leiding er in zijn totaliteit vereist is voor de installatie, net als het aantal bochten, hulpstukken en het aantal aansluitpunten.

Naar wens kan er gekozen worden uit verschillende accessoires en extra opties met als doel het gebruiksgemak van het centrale stofzuigsysteem te vergroten. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een zuigmond in de plint onder het keukenblok voor het snel opzuigen van kruimels en zand. Enkele opties dienen tijdens de installatie worden meegenomen, hiet moet het leidingsysteem dus op voorbereid worden. Andere accessoires waaronde de beschermhoes voor de stofzuigslang vraagt geen bijzondere voorbereidingen en kan later aan het systeem worden toegevoegd.Stap 3: Installatie

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wie het systeem gaat installeren. Zowel het buizennetwerk, de bedrading als het ophangen van de motorunit kunnen door u zelf worden uitgevoerd. Met behulp van het opgestelde leidingplan kan je in overleg met de aannemer de nodige voorbereidingen treffen zoals boringen en uitsparingen (laten) maken. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen een erkend installatiebedrijf het systeem aan te laten leggen. Elke loodgieter of elektricien beschikt doorgaans over voldoende kennis voor de aanleg van het buizensysteem, vanwege het feit dat het centraal stofzuigsysteem weinig verschilt ten opzichte van water- en rioolleidingen.

Het grootste deel van de installatie plaats men tijdens de ruwbouwwerken. De buizen worden bijvoorbeeld in het zand of in de beton gestort. Eventueel kan er ook gekozen worden om de buizen op later tijdstip aan te brengen, ben er in dit geval wel zeker van dat de afwerkvloer (chape) van voldoende dikte is.

De stijgleidingen van het buizensysteem kunnen in de muur worden ingeslepen of via leidingschachten naar de volgende verdieping lopen. Breng bij elke verbinding tussen buis en hulpstuk of tussen hulpstuk en inbouwdoos PVC lijm aan, helemaal rondom. Schuif de bocht, het hulpstuk of de inbouwdoos erop tot het einde en blijf er dan af. Probeer niet meer te corrigeren, want dan heb je geen garantie meer op een luchtdichte verbinding. De PVC lijm reageert namelijk direct als je de delen over elkaar geschoven hebt.

TIP: zet een markering met een marker bij elke verbinding die je reeds verlijmd hebt. Dit ter controle.

Voor ondersteuning op installatie gebied kan er uiteraard gedurende het project vrijblijvend een beroep worden gedaan op onze expertise. Wanneer je na verloop van tijd besluit om het pand uit te breiden of te verbouwen, groeit het centraal stofzuigsysteem gewoon met je mee. Door het buizensysteem direct te verlengen tijdens de verbouwing en het plaatsen van een of meerdere extra stofzuigcontacten in de nieuwe ruimte heb je weer voor jaren plezier van je centrale stofzuiger installatie.

Lees meer over het installeren van je centrale stofzuigsysteem in de installatiehandleiding.