7 redenen waarom je een centraal stofzuigsysteem in huis fijn zult vinden

Of je nu in de ontwerpfase bent voor het bouwen van een nieuw huis of op zoek bent naar manieren om je huidige woning te upgraden, het installeren van een centraal stofzuigsysteem zou bovenaan je verlanglijst moeten staan! Of de woning nu over twee of vier slaapkamers beschikt, gezinsleden met astma en of allergie kampen, een centrale stofafzuiging kan een logische uitkomst zijn voor je huis.

Wat is precies een centraal stofzuigsysteem? Een krachtige motor met opvangbak wordt gemonteerd in de garage, kelder, technische berging of zelfs op zolder. Vanaf dit punt lopen er buizen via de kruipruimte, een verlaagd plafond of in de betonvloer naar strategisch gekozen plekken in de woning. Op deze plekken eindigt het leidingsysteem in een stofzuigcontact waarop een lichtgewicht slang is aan te sluiten waarna het stofzuigen kan beginnen!

Het installeren van een centraal stofzuigsysteem zou bovenaan je verlanglijst moeten staan!

Laten we een paar van de belangrijkste redenen toelichten waarom een centraal stofzuigsysteem een superidee is voor uw gezin:

1. De luchtkwaliteit binnenshuis zal verbeteren

Een van de voornaamtse voordelen is hoeveel beter de luchtkwaliteit binnenshuis is. Mensen met een allergie in het bijzonder ondervinden een onmiddellijke vermindering van hun symptomen. De reden hiervoor is simpel: in tegenstelling tot normale stofzuigers die allergenen en huisstofmijt in uw leefomgeving verspreid bij gebruik, onttrekt het centraal stofzuigsysteem deze schadelijke stoffen volledig waarna ze worden opgevangen in de opvangbak. Wetenschappelijk onderzoek heeft tenslotte bewezen dat een centraal stofzuigsysteem allergische symptomen verlicht.

2. Het is aanzienlijk stiller

De meesten van ons zijn zo gewend aan het luidruchtige geluid dat conventionele stofzuigers maken, we denken geen twee keer na over het aanzetten van het apparaat. We gaan er gewoon van uit dat het lawaai er bij hoort. Bij een centraal stofzuigsysteem valt de afwezigheid van het motorgeluid direct op, deze hangt tenslotte buiten de leefomgeving waardoor het gezin, je collega’s of zelfs je huisdieren hier geen hinder van ondervinden. Er blijft iets meer dan gefluister over bij het insteken van de stofzuigslang.

3. Krachtige en diepe reiniging

De stofzuigermotor in een centraal stofzuigsysteem kan drie tot vier maal zo krachtig zijn in vergelijking met een gewone stofzuiger. Een groot verschil wat tijdens het stofzuigen duidelijk merkbaar is. Een grote en zware motor is bij een normale stofzuiger niet denkbaar doordat het apparaat ook mobiel moet zijn. Door nieuwe regelgeving zijn fabrikanten eind 2017 ook nog eens beperkt tot een maximaal vermogen van slechts 900 watt waardoor écht grondige reiniging haast onmogelijk is. De motorunit bij een stofzuigsysteem hangt daarentegen aan de muur waardoor een zwaardere motor geen probleem is.

4. Het vuil blijft ver weg

Omdat de stofzuiger vaak buiten de leefomgeving geïnstalleerd wordt, zoals de kelder, garage of zolder, betekend dit eveneens dat het vuil hier opgeslagen wordt. De stofzuigers hebben een grote opvangbak van 15 of 25 liter en een gemiddeld huishouden leegt deze maximaal twee tot drie keer per jaar. Hiermee bent u verlost van kleine stofzakken of opvangbakjes die na elke stofzuigklus geleegd of vervangen moeten worden.

5. Minder om rond te sjouwen

Als uw huis meerdere verdiepingen heeft, zal het gewicht en de grootte van een stofzuiger er zeker toe doen. Want laten we eerlijk zijn: hoe lastiger en zwaarder het is om de stofzuiger door het hele huis te sjouwen, hoe minder waarschijnlijk het is dat u het regelmatig zult gebruiken. Met een centraal stofzuigsysteem, is alles wat u draagt een lichtgewicht slang. Het systeem is daarbij altijd direct binnen hand bereik wanneer u kiest voor het Retraflex slangsysteem.

6. Weinig onderhoud

We hadden het al eerder over de grote opvangbak waarin het stof en vuil wordt opgevangen en dat deze gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar geleegd moet worden. BEAM stofzuigers beschikken daarlangs over een uniek zelfreinigend filter welke in samenwerking met de makers van GORE-TEX® stof is ontwikkeld. Stofdeeltjes hechten niet aan het zelfreinigende filteroppervlak van BEAM zoals bij conventionele filtermaterialen. En het belangrijkste is dat de zuigkracht niet verloren gaat als de opvangbak vol raakt.

7. Slimme investering

Ongeacht of u een nieuw huis gaat bouwen of een bestaande woning gaat renoveren/moderniseren - met een BEAM centraal stofzuigsysteem kiest u voor een hoogwaardige oplossing met een lange levensduur. Een centraal stofzuigsysteem voegt meerwaarde toe aan de woning en kan als verkooppunt dienen mocht u in de toekomst uw huis op de markt willen brengen.