De stofzuiger heeft minder zuigkracht, wat kan ik doen?

De centrale stofzuigers van een BEAM stofzuigsysteem zijn krachtiger dan normale sledestofzuigers van merken zoals Miele, Siemens, Dyson en Philips. Het opgezogen stof gaat door een leidingsysteem naar de stofzuiger en wordt vervolgens opgevangen in de bak onder het apparaat.

De zuigkracht is tegenvallend, wat kan de oorzaak zijn?

Oorzaak 1: Het leidingsysteem sluit niet goed af waardoor de centrale stofzuiger valse lucht aan zuigt en er geen vacuüm is.
Oorzaak 2: Het leidingsysteem is verstopt waardoor de luchtstroom is geblokkeerd en er nauwelijks zuigkracht gevoeld kan worden op één of meerdere stofcontacten.
Oorzaak 3: De stofzuigermotor en/of filter is versleten en aan vervanging toe.1. Heeft u sinds kort het centraal stofzuigsysteem in gebruik en ervaart u vanaf het begin al weinig tot geen zuigkracht?

In dit geval verwachten we dat het leidingsysteem niet goed afsluit met als gevolg dat een valse luchtstroom er voor zorgt dat u weinig tot geen zuigkracht heeft. Om dit te testen is er een simpele volgorde van handelingen om te achterhalen of het leidingsysteem correct is geïnstalleerd.

Leidingsysteem nalopen

  1. Zorg dat alle stofcontacten in de woning gesloten zijn, vergeet hierbij niet de eventuele plintzuiger in de keuken.
  2. Schakel nu de centrale stofzuiger in met behulp van de schakelaar op het toestel zelf.
  3. Na ongeveer 10 seconden moet de motor bij een goed afgesloten leidingsysteem flink in toeren stijgen doordat er geen lucht aangezogen kan worden.
  4. Kunt u nadrukkelijk horen dat het toerental niet stijgt, voel dan voor de zekerheid of er een duidelijke luchtstroom aanwezig is bij de uitlaat van het toestel. Is dit het geval dan is de centrale stofzuiger in staat lucht aan te zuigen en sluit het leidingsysteem niet goed af.

Neem voor een oplossing contact op met uw installateur of bel ons op +31 88 2000 200.2. Heeft u plotseling geen zuigkracht meer tijdens het stofzuigen en waren de prestaties recent nog naar tevredenheid?

Het is niet gebruikelijk dat een centraal stofzuigsysteem snel verstopt raakt, maar bij het opzuigen van verkeerde voorwerpen is het ook niet onmogelijk dat uw slang of leidingsysteem geblokkeerd raakt. Het is geen reden tot paniek want een verstoppig is doorgaans vrij eenvoudig te verhelpen wanneer u de juiste handelingen uitvoert.

Om zeker te zijn of het in uw geval echt om een verstopping gaat kunt u de zuigkracht op het apparaat eerst controleren. Als dit nadrukkelijk beter is in vergelijking met een stofcontact in de woning kan dit wijzen een blokkade in het leidingsysteem.

Verhelpen van een verstopping

Benodigde materialen: normale stofzuiger

  1. Pak de opvangbak van de centrale stofzuigunit er onder uit.
  2. Plaats de handgreep van de normale stofzuiger in een van de stofcontacten van het stofzuigsysteem en sluit het bijvoorbeeld goed af met een theedoek. Begin bij het stofcontact waarbij de verstopping vermoedelijk is veroorzaakt of waar de zuigkracht het minste is.
  3. Schakel nu de normale stofzuiger in.
  4. Steek uw hand in de centrale unit en leg uw hand op de aanzuigbuis zodat de normale stofzuiger druk op kan bouwen. Haal vervolgens uw hand abrupt er van af zodat de verstopping los kan schieten, herhaal dit enkele keren.


3. Heeft u het centraal stofzuigsysteem langer dan 5 jaar in gebruik en heeft u geleidelijk aan steeds minder zuigkracht ervaren?

Wanneer de zuigkracht geleidelijk aan steeds minder is geworden dan kan dit wijzen op een versleten motor en filter. Een versleten motor maakt doorgaans meer geluid doordat interne componenten zoals de lagers versleten zijn. Een verbrande geur rondom het toestel is ook een duidelijk kenmerk dat de motor aan vervanging toe is.

Bekijk de verkrijgbare vervangingsonderdelen Alle motoren Alle filters